25 Mart 2009 Çarşamba

napıcam ben :(

Aslında biraz canım sıkkın, nehir'le gereksiz bir mücadeleye girip kendimi baya yıprattım bugün. Hatta hatta sinirlenip sesimi bile yükselttim.. Biliyorum iyi etmedim, gelmeyin üstüme ağlarım:( Üzülerek yazıyorum ki nehir'in 3 yaşını doldurmasına 2 ay kalmasına rağmen, tuvaletle ilgili ciddi bir sorunumuz var. Uzun uzun yazmak istemiyorum, çünkü yazdıkça üzülüyorum ve de en kötüsü kendimi suçluyorum nerede yanlış yaptım diye hayıflanıyorum. Bu konuda muaffak olamadığımı düşünüyorum. Kakasını bi türlü tuvalete yapmak istemeyen kızım, şimdi çişini de yapmıyor, allam sanki benimle inatlaşmak için hususi yapıyo(tabi ki öyle olmadığını biliyorum ama)
Ühü bu konu ben de iyice takıntı halini aldı. Her şeye aklın eriyor, her şeyi anlıyorsunda e be güzel yavrum neden anacını bu kadar üzdün bu konuda anlamıyorum.
üzgün ve de yorgunum.. belki bu konu bu kadar da dert edilecek bi şey değil, belki de ben büyütüyorum, ama gelde bunu kendine anlat!
Aşşağıda ki yazıyı internette okudum ve buraya ekliyorum. Burda yazan sorularıda cevapladım ve hemen yanlarına yazdım.

Birçok anne baba çocuğunun tuvalet eğitimine ne zaman başlamaları gerektiği konusunda kararsız kalırlar. Oysa çocuğun tuvalet terbiyesine başlamak için belirli bir yaş yoktur. Çocukların büyük çoğunluğu 18-30 aylıkken tuvalet terbiyesine başlamak için gerekli becerileri kazanırken bazı çocuklar ise 4 yaşına kadar bu beceriyi kazanamazlar.Genellikle kız çocukları erkek çocuklarından daha önce mesane ve barsak kaslarını kontrol etmeyi öğrenirler. ( Kızlarda genellikle 2,5 yaş civarında, erkeklerde ise 3 yaş civarında) Önemli olan çocuğunuz tuvalet terbiyesi için hazır olmadan bu terbiyeyi vermek için acele edip baskı kurmamaktır. Çocuğunuzun tuvalet terbiyesine hazır olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır:
  • Çocuğunuz bazı basit isteklerinizi yerine getirebiliyor mu? evet
  • Gün boyunca bezi en az iki saat kuru kalabiliyor mu? evet
  • Kısa bir uykudan sonra bezi kuru kalabiliyor mu? evet
  • Barsak faaliyetleri düzenli ve daha önceden tahmin edilebiliyor mu? evet
  • Kendi başına tuvalete gidiyor mu? Tek başına pantolonunu indirip kaldırabiliyor mu? isteyince evet
  • Bezi ıslandığında rahatsız oluyor mu? hayır
  • Lazımlık veya oturağına ilgi gösteriyor mu? evet
  • İç çamaşırı giymek istiyor mu? evet don takmak istiyorum diyo :)
Yukarıda sayılan maddelerin büyük çoğunluğuna evet yanıtını verebiliyorsanız çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır demektir. Aksi halde birçok güçlükle karşılaşabilirsiniz.

13 yorum:

havvanur dedi ki...

valla sesini yükseltmene ben kızmıyom şimdi hmn psikolojileri bozulur diolar kıs bizim anne babamız bagırmadımı oooo hemde ne kadar çokkk bn büyük kızıma bagırıom sanırsın karı koca kavga edio gibi:)) bnm hilal 1.5 yaşında gece gündüz sölerdi arada kaçırırdı ama alışmıştı her çocuk farklı karakter ona bırak bu işi bence yada tuvalete beraber gidin agzı sıkıysa tabi her gördügüne bzi annemle çiş yapıoz die anlatırsa karışmam:))hilal sırcıydı:))sonra küçük bi musluk aç faydalı buda çokta takma nasılsa bezmi yıkıyoruz o rahatsa sen daha çok rahat ol anlat tabi örnek göster falan arkadaşın bez kulanmıomuş büyümüş gibi bide her yaptıgı çişe falan küçük hediyeler ver ay ne bilim kııs aklıma biş başka gelmio:))hade sz bezsiz günlerr bez parasıyla oyuncak alıcam dee:))

meltem dedi ki...

başka bi şey demene gerek yok zaten sağol :))
sen elinden geleni yapmışsın teşekkür ederim
annelerimiz bize bağırdı tabi bağırmazmı ama ne bilim yine de ben çocuğumla kavga etmeyelim birbirimizi incitmeyelim istiyorum
ah aaaah canm evladım, bak ağlıcam şimdi.
çok mu duygusalım ne bugün :P

Opal dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Opal dedi ki...

Meltemm lutfen kendini boyle bisey icin yipratip da sacmalama ok! "soylemesi kolay" diyosundur icinden biliyorum. ben, anne falan da degilim ayrica.ama sana bi animi anlatiyim canimcim.benim annem psikoljiden cok iyi anlayan bi ogretmen(di)ben bigun cok iyi hatirliyorum (zaten ben bu anidan oncesini hatirlamiyorum hayatimda) tam 3 yasindaydaymisim ve "tuvaletim var" diyomusum, bezi cikarttirip evin bi kosesine guzelce cisimi yapiyomusum!en sonunda bigun bunlarin yatak odasina buyuk abdest mi diyim ay igrenc olcak ama senin icn bunu yazmam lasim, onu yapmisim iste. hatirladiim tek sey anamin kibriti yakip, karsima gecip yakiyimmi kukunu! demesi ve benim "yakmaa" diye kacmam. ondan sonra bi daha yapmamisim zaten.bu kadar rezil ettim kendimi yani senin uzulmemen icin daha ne diyim. ahanda yemin ediyom aynen oldu bu olay, hatta egilip kibriti seyime dogru tutunca evin neresine kacicaami sasirmistim.okula giderken de bole yapcak degil ya bu kiz. sonucta "ne sen ne de o" mukemmel olmak zorunda degilsiniz ok. sakin bu dusunceye kapilma sakiin ama.mukemmel bi anne olamama dusuncesi ve kendini suclama, manevi olarak kisiyi cok yipratir (bunu nerden biliyom? burda 2 sene psikoloji okudum ordan biliom) tamam seker.. optum seni

Seda dedi ki...

Canim bu konuya uzuldugunu biliyorum. Ben daha o asamalara gelmedigim icin ne yap, nasil yap diyemem ama sunu unutma elbette ogreneeceeek... Hatirliyor musun Damla konusmuyor diye teyzemler uzuluyordu ve noldu konustu. Nehir artik herseyin farkinda ve cok akilli bir cocuk. Bence zamanini bekliyor. Tabi sen yine de gereken arastirmayi yap(ki eminim zaten yapmissindir :) ) boyle bir durumda ne yapmak lazim, zorlamak mi oluruna birak mi daha iyi gibi...

meltem dedi ki...

opal, güldürdün beni sabah sabah çok tatlısın, benim için karizmanı feda ettin ya.. harbi kızsın valla :))
kıyamam son anda kurtulmuş yanmaktan:( hay sen çok yaşa emi tamam tamam merak etme daha iyi olucam.. bu konun benim mükkemel olmam ya da olmamamla bi ilgisi yok aslında, sadece bu konuyla ilgili okuduklarımı doğru tatbik edecek sabrı gösteremiyorum. Sanırım..ondan da emin değilim ya neyse ama evet daha fazla yıpratmıcam kendimi haklısın, sağol sağol sağol 3 yaşının masum ve utanç verisi anını bizimle paylaştığın için:))))

Sedacım, sağol canım, biliyosun sen bu konuyu fazla taktım kafama.
evet biliyom eninde sonunda olacak, ben de amma büyütmüşüm zamanında dicem belki ama şimdi öylemi ya? hergün bir umutla başlıyo akşam hay alah bugünde olmadı diye bitiyo:(
ama dediğim gibi daha sakin olucam..
canım bide bu konuda oluruna bırakmak ya da zorlamak diye değil de şu şekilde yazılar var:
zorlamadan ama kararlı olun :)
neyse inşallah o gün gelince sevinçle paylaşırım,inşallah

Sinem dedi ki...

Meltemcim,
bizde tuvalet konusunda yolun basinda oldugumuz icin öneride bulunamiyorum ama bildigim birsey var, sen stresse girersen o da girer, daha da dügüm haline gelirsiniz.

havvanur dedi ki...

günaydın güzel anne sinirin geçtimi kıs:))zamana bırakk bez yıkamıyoruz bunu düşün annelerimiz neler çekmiştir bizden :))havada kasvetli yine ama yagmurda olsa bn arkadaşıma gidicem banene yagmurdan:))sende evde durma kaçç
.))

meltem dedi ki...

ya sinemcim, ezgim daha 2 yaşında bak benim eşeğe 3 yaşına geldi maşallah..
ama stres konusunda haklısın elimden geleni yapıcam iki gündür kendimi sakinleştirmeye çalışıyorum.
havva; ben de gitmek istiyorum bi yerlere ama gitcek yerim yok maalesef:(
hepinize teşekkür ederim yardımlarınız için,
not:5 dakka önce tuvalete götürdüm şimdi gene altına yaptı:(
^+%&/(I)OP%&/()=?

Seda dedi ki...

Meltemcim ne demek gidecek yerim yok. Bana gel... Nehir'e beraber ogretiriz tuvaleti neynn. Havalar isindi ama olsun havuzdan cikmayiz bizde...
Valla ne guzel olurdu.

meltem dedi ki...

sus sus sormaa keşke yakında olsan bi kahve içmeye gelirdim:(
havuz konusunda eminmisin, deniziniz kirlendi barim havuzlar temiz kalsın
düşünsene nehir bütün havuzlara işerse:))) amanın

Adsız dedi ki...

anacımmm yorumlar cok uzun okuyamadım ama üzülmeni istemiyorum :) bu yüzden önce kardeşimi ki kendisi kardiyalogtur..sonra kendimi ki bende pc mühendisiyim... rezil edicem. ben ilkokul sonuna kadar altıma ıslattım o da evin bilumum yerlerine büyük abdestini yaptı :))) biz bunları anlatıp anlatıp güleriz.Sizinde ilerde komik anılarınızdan biri olacak umarım o kadar uzun sürmez :) ama annem hiç kızmadı mükemmel bir insan cok güleryüzlü ve anlayışlıydı.bu yorumu okuyup reddede de bilirsin :)) pls.

meltem dedi ki...

ahanda bi daha söylüyorum çok tatlısın, çok sağol iyi ki anlattın.
benim için karizmasını feda eden 2. kişisin bugün hatta kardeşini hesaba katarsak etti 3 :))
ama yazılanların hepsini dikkate aldığım gibi bunuda alıyorum özellikle annenin gösterdiği sabır ve hoşgörü kısmını.
kıssadan hisse
gerçekten moral verdin teşekkür ederim